pannen.
bekijk al onze soorten pannen
Advies over pannen
Hoe kies ik de juiste pan?
Bedenk eerst waar je de pan voor gebruikt: bakken, grillen, stomen, stoven, koken of braden bijvoorbeeld. Kies vervolgens een pan die geschikt is voor jouw fornuis; zo heb je voor inductie een magnetische bodem nodig. Daarnaast spelen de grootte, kwaliteit en prijs van de pan een rol bij het maken van je keuze.
bekijk hier welke pan het beste bij jou past »
Op zoek naar de juiste koekenpan?
De keuze in koekenpannen is groot. Verklein je keuze door jezelf de volgende vragen te stellen: op welke warmtebron kook je; voor hoeveel personen moet de pan geschikt zijn; en wil je wel of geen antiaanbaklaag en zo ja, welke dan? Met onze keuzehulp loodsen we je door alle vragen heen!
start de keuzenhulp om de juiste koekenpan te vinden »
Welke type baklagen zijn er?
Een baklaag is een coating in de pan die is aangebracht om aanbakken te voorkomen, de pan makkelijker schoon te maken en beter te kunnen bakken. Wij onderscheiden 3 varianten: geen antiaanbaklaag; een keramische antiaanbaklaag of een standaard antiaanbaklaag. Elke laag heeft zijn voor- en nadelen.
ontdek hier welke lagen er allemaal zijn »
Welke warmtebronnen zijn geschikt voor je pan?
Met warmtebron bedoelen we: waar kook je op? De meeste pannen zijn geschikt voor een gasfornuis, elektrische, keramische en halogeen kookplaten. Alleen voor inductie, dat werkt met een magnetisch veld, heb je een bodem met een metalen laag nodig. Koop een pan die past op jouw kookplaat.
lees hier alles over de verschillende warmtebronnen »
pannenexpert Claartje
Veelgestelde vragen
1. Waar moet je opletten bij het aankopen van een pan?
Stel jezelf als eerste de vraag waar je de pan voor gaat gebruiken. Daarna is de warmtebron van belang; kook je op gas of inductie? Kies vervolgens de grootte van de pan. Bij kookpannen gaat dat meestal om liters, bij koekenpannen om de diameter. Een diameter van 20 cm is genoeg voor 1 persoon en 32 cm voor 6 of 7 personen. Bij een koekenpan bepaal je ook welke baklaag je wilt. En tot slot: hoeveel wil je aan een pan uitgeven?
2. Welke pannen zijn geschikt voor welke warmtebron?
Elke pan is geschikt voor het koken op een gasfornuis of een keramische, elektrische of halogeen kookplaat. Maar niet alle pannen kunnen op inductie. Inductie werkt met een elektromagnetisch veld dat actief wordt, zodra je de pan op de plaat zet. Hiervoor heeft je pan een magnetische of metalen bodem nodig. Wil je een pan in de oven gebruiken? Let dan op of de grepen en knoppen hiervoor geschikt zijn.
3. Hoe weet je of je pan op inductie kan?
Ga je van een gasfornuis naar een inductieplaat en wil je weten of je pannen op inductie kunnen? Vaak is dat lastig, maar je kunt dit checken door een magneet tegen de bodem van je pan te houden. Blijft de magneet overal plakken en is de bodem nog goed plat? Dan kun je de pan waarschijnlijk ook op inductie gebruiken. Is de bodem niet geschikt, dan kun je eventueel een inductie adapterplaat gebruiken, zodat je je favoriete pan kunt blijven gebruiken.
4. Wat is een PFAS-vrije pan?
PFAS zijn chemische stoffen die handige water-, vet- en vuilafstotende eigenschappen hebben. Om die reden worden ze ook gebruikt in antiaanbaklagen van pannen. Het nadeel is dat PFAS schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu. Een PFAS-vrije pan bevat deze chemische stoffen niet, maar heeft een keramische, gietijzeren of roestvrij stalen baklaag.
5. Hoe onderhoud je pannen, zodat ze langer meegaan?
- Gebruik geen metalen spatels of andere scherpe voorwerpen in de pan.
- Warm een pan langzaam op om oververhitting te voorkomen.
- Laat een hete pan rustig afkoelen voordat je deze schoonmaakt; zet ’m nooit onder de koude kraan om kromtrekken te voorkomen.
- Veel pannen zijn geschikt voor de vaatwasser, maar een koeken- of bakpan was je eigenlijk het beste met de hand af om de antiaanbaklaag te beschermen.
- Gebruik bij het afwassen lauwwarm water en een mild afwasmiddel. Schrob of een schuur een pan niet. Een aangekoekte RVS pan week je met soda en water.
- Alles schoon? Berg ze op met pannenbeschermers om krassen te voorkomen.
Pannenexpert Claartje van Blokker weet het als geen ander: elke pan is net weer anders, heeft een andere bodem, warmtegeleiding, kwaliteit … en ja, ook prijs. Want in de wereld van pannen staan de technologische ontwikkelingen niet stil. De beste persoon om advies en antwoord te geven op de meest gestelde pannenvragen!
ARTIKEL
Waar moet een goede koekenpan aan voldoen?
Een koekenpan is een koekenpan, denk je misschien. Maar zo is het niet helemaal. Want wil je een koekenpan die kwalitatief goed is, dan zijn er in ieder geval twee eigenschappen die een belangrijke rol spelen.
Doorgaans zijn koekenpannen gemaakt van aluminium, roestvrij staal, en gietijzer. Al deze materialen geleiden warmte, maar of ze dat ook gelijkmatig en efficiënt doen, hangt af van de bodem van de pan. Hoe dikker die is, hoe beter de warmte wordt geleid. Dat is belangrijk, want tijdens het bakken mogen er geen ‘hotspots’ zijn: plekken waar het bakken van je eten net iets sneller gaat.
Het juiste bakvlak
Ook belangrijk om op te letten is het bakvlak van de koekenpan. Uiteraard mag deze niet de smaak en eetbaarheid van je voedsel aantasten. Bij pannen zonder antiaanbaklaag hoef je je in principe geen zorgen te maken. Bij pannen met antiaanbaklaag kan dat net even anders zijn. Is die laag van kunststof? Daar zitten schadelijke stoffen in die tijdens het bakken kunnen vrijkomen. Een pan met bijvoorbeeld een keramische antiaanbaklaag bevat die schadelijke stoffen niet. Alle reden om daarvoor te kiezen dus.
Onze favoriete merken pannen
recycle je pannen.
Wil jij ook een duurzamer huishouden? Recycle mee
Hou je van lekker kokkerellen en ben je ook graag goed bezig? Dan heeft Blokker vanaf nu iets slims voor je. Wij recyclen jouw oude pan en jij krijgt 5% extra korting.
lees verder »
Bekijk de video
Pannen kopen
Bij Blokker vind je jouw ideale pan. Wat je ook wilt koken, welk type kookplaat je ook hebt, voor kleine en grote gezelschappen en in elke prijsklasse. Blokker heeft pannen in alle soorten en maten!
Soorten pannen
Ben je op zoek naar kookpannen, koekenpannen, bakpannen, complete pannensets of speciale pannen? Alle pannen bij Blokker zijn geschikt voor het koken op gas, elektrisch, keramisch of halogeen. Ook voor inductie of het gebruiken van een pan in de oven hebben we een uitgebreide keuze.
In de winkel en in onze webshop verkopen we pannen van ons eigen Blokker merk, altijd een goede keuze, maar ook van andere merken. De verschillen in pannen zitten in de gebruikte materialen om de warmte te geleiden, zoals aluminium, roestvrij stalen, gietijzeren en koperen pannen, bodems en antiaanbaklagen. Sommige antiaanbaklagen hebben jaren van onderzoek gekost. Daarnaast hebben pannen soms handige extra functies zoals afgietgaatjes en warmte-indicatoren. Maar ook het uiterlijk en uiteraard de prijs van een pan zorgt voor onderlinge verschillen.
Van belang voor een goede pan is in elk geval dat deze de warmte gelijkmatig verdeeld en weet vast te houden. Op die manier ben je verzekerd van perfecte kookresultaten!
Pannen kiezen
Blokker, jouw kookwinkel in de buurt en online, is expert op het gebied van pannen. We helpen je graag de beste pannenkeuze te maken. Geef aan welke soort pan je nodig hebt, op welke warmtebron je kookt, hoe groot de pan moet zijn, of je wel of geen antiaanbaklaag wenst en wat de pan mag kosten en wij geven je graag advies.